Zo Leren Kinderen Leren

Invloed van tv en computer

Dat minder bewegen en actief zijn invloed heeft op de gezondheid van kinderen is zo langzamerhand algemeen bekend. Dat dit ook invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen en op het goed kunnen leren op de basisschool krijgt veel minder aandacht.

Om je goed te kunnen ontwikkelen heb je als kind een goede motoriek en goed ontwikkelde visuele vaardigheden nodig. Bovendien is het belangrijk dat je je vaardigheden goed op elkaaraf kunt stemmen zodat optimale samenwerking tussen de verschillende delen van je lichaam mogelijk is.

Kinderen die niet genoeg zelf actief zijn en spelen hebben veel meer kans dat hun motoriek en visuele motoriek niet goed ontwikkeld worden. Oefening baart immers kunst. Maar ze hebben ook meer kans dat de vaardigheden die zich SAMEN met de motoriek moeten ontwikkelen, ook niet goed ontwikkeld worden. Je kunt denken aan: praktisch inzicht, doorzettingsvermogen, concentratievermogen, probleemoplossend vermogen, doelgericht zijn, planmatig iets aan kunnen pakken, zelfvertrouwen enz.

Tv en computer zijn geweldige hulpmiddelen om kennis tot je te nemen. Maar het is essentieel dat je als kind eerst je basisvaardigheden hebt kunnen ontwikkelen zodat je je lichaam als een goed functionerend en fijnafgestemd “stuk gereedschap” tot je beschikking hebt. Verder is het belangrijk dat je zelfgenererend leervermogen goed ontwikkeld is. Dan heb je veel meer basis om dat wat computer en tv je te bieden hebben ook op te kunnen nemen, te kunnen plaatsen en te kunnen verwerken. Zijn je motoriek, je visuele vaardigheden en je zelfgenererend leervermogen goed ontwikkeld dan heb je veel meer kans dat je ook op de basisschool veel beter zult kunnen functioneren. Vanzelfsprekend zal dit ook invloed hebben op je verdere schoolcarrière.

In onze leergang komen al deze facetten van het leren aan de orde. Bovendien krijg je veel praktische tips en informatie over wat je als volwassene kunt doen zodat de ontwikkeling van kinderen zo optimaal mogelijk gestimuleerd wordt.