Onze motoriek zorgt ervoor dat wij ons lichaam kunnen bewegen en gericht en efficiënt kunnen “besturen”. Daardoor kunnen wij invloed op de wereld om ons heen uitoefenen en ons daarin handhaven. We kunnen letterlijk en figuurlijk die wereld naar onze hand zetten.
Hoe beter onze motoriek ontwikkeld is, des te beter zijn wij in staat om te doen wat wij graag willen doen of wat er van ons verwacht wordt. Dat is goed voor ons zelfvertrouwen en onze bereidheid om nieuwe dingen aan te durven gaan, dus te leren.
In onderstaande video vertelt Ciska over de motoriek. Bij het leren op school moet je bijvoorbeeld als kind in staat zijn om een idee (de lesstof) op papier te krijgen en op jouw manier vorm te geven. Op school zijn we constant scheppend en vormend bezig en moet er steeds iets n aan bestaande kennis en ervaring toegevoegd worden
Wetenschappelijke publicaties
Intermediair: Waarom ons brein beter werkt door beweging
University of Illinois at Urbana-Champaign (2010, August 27). Attention, couch potatoes! Walking boosts brain connectivity, function. Dit onderzoek is gedaan onder volwassenen maar je kunt je voorstellen dat dit voor kinderen, die nog in ontwikkeling zijn, zelfs sterker geldt.
Northwestern University (2010, July 20). How music training primes nervous system and boosts learning University of Oxford (2009, October 17). Juggling Enhances Connections In The Brain. ScienceDaily. Retrieved November 11, 2009,
Klik hier voor de webpagina van Spelen Moet! met meer relevante wetenschappelijke publicaties
Algemene opmerking: om een muziek instrument goed te leren bespelen moet je de verschillende delen van je lichaam onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Veel kinderen in de kleuterleeftijd hebben daar nog moeite mee. Daarom kan het veel beter zijn om met muziekles, zwemles, sporten enz. te wachten tot de kinderen motorisch gezien zover zijn dat ze dit wel kunnen. Dan is de kans groter dat de kinderen gemakkelijker, sneller en met meer plezier het leren omdat ze er dan pas aan toe zijn.