Zo Leren Kinderen Leren

Afl 39 Evenwicht in de letterlijke en figuurlijke zin

Het stimuleren van de ontwikkeling van een goed evenwichtsgevoel is een aantal afleveringen geleden al aan de orde gekomen. We gaan met deze aflevering beginnen met extra aandacht geven aan het houden van evenwicht. Hieronder zijn praktisch tips opgenomen die je op school met kinderen kunt doen. Maar ook thuis of in andere oefensituaties kun je van alles bedenken om de kinderen hun evenwichtsgevoel te laten oefenen. Wees creatief in het zien van mogelijkheden en stimuleer ook vooral de kinderen om zelf gelegenheden te vinden om al spelend te oefenen.

Wil je thuis dit soort dingen met je kind oefenen en heb je geen evenwichtsbalk? Dan zou je kunnen overwegen om bij een bouwmarkt een balk te kopen en die gewoon op de grond te leggen. Er zijn ook plekken waar je sloophout kunt kopen en waar je een oude houten balk op de kop kunt tikken. Hij hoeft niet eens zo dik te zijn. Als hij breed genoeg is voor de voet van je kind dan doet de dikte er niet veel toe. Het gaat om het evenwicht houden op de balk dus als je een brede lat hebt dan kan dat al voldoende zijn.

Natuurlijk kunnen we daar de evenwichtsbalk in een speelzaal voor gebruiken maar er zijn ook allerlei andere simpele manieren, om als voorbereiding hierop, evenwicht te oefenen. In onderstaande video legt Ciska uit hoe je kinderen, die heel onzeker zijn, kunt helpen om beter over de balk te kunnen lopen.

Voordat we echt met de evenwichtsbalk in de peuterspeelzaal aan de slag gaan, gaan we eerst op allerlei andere manieren evenwicht oefenen. Als we dat uitgebreid gedaan hebben en de kinderen gewoon op de grond goed evenwicht kunnen houden dan komt de “echte” evenwichtsbalk pas aan de beurt.

Een aantal kinderen vindt het lopen over de evenwichtsbalk eng. Voor hen kan de stap naar de evenwichtsbalk te groot zijn als ze niet eerst op andere manieren hebben kunnen oefenen om hun evenwicht goed te bewaren. Als ze op de grond goed evenwicht kunnen houden dan is de evenwichtsbalk vaak ook niet meer zo eng.

Evenwichtsspelletjes

 • laat de kinderen oefenen om op hun tenen te lopen: “nu gaan we heel stil, op onze tenen naar de speelzaal (of naar buiten of naar binnen”). Je kunt de kinderen ook een aantal keren per dag even op hun tenen door de klas laten lopen zodat de kinderen iedere keer weer hun evenwicht kunnen oefenen
 • tover de kinderen in ooievaars of reigers die op één been staan. Ook op het andere been natuurlijk. (Het op één been staan is een voorbereiding op het hinkelen wat we over een paar weken gaan doen. Goed op één been kunnen staan is daarvoor heel belangrijk)
 • laat de kinderen op één been staan en doe een klapspelletje. Kun je het nu ook op je andere been?
 • kun je op één been staan en dan je ogen dicht doen? Probeer het zelf eerst maar eens. Als je je ogen sluit is het veel moeilijker om goed je evenwicht te bewaren.
 • een Tootie op je hoofd leggen, op één been gaan staan en zorgen dat de Tootie niet van je hoofd valt. Natuurlijk ook proberen als je op je andere been staat.
 • laat de kinderen een Tootieweg maken en laat ze daar overheen lopen. Als je ze dat op kousen of blote voeten laat doen dan geven de Tooties een beetje het gevoel alsof je op het strand loopt. (Een Tootieweg maak je door de Tooties in een lange rij tegen elkaar te leggen. Leg je de brede kanten tegen elkaar dan krijg je en brede weg. Leg je de smalle kanten tegen elkaar dan wordt de weg natuurlijk smaller waardoor het nét weer iets moeilijker is om er overheen te lopen.)
 • plak een lang stuk schildersplakband op de vloer en laat de kinderen over de lijn lopen. Je kunt ook twee stukken met een kleine tussenruimte naast elkaar plakken. De kinderen die moeite hebben met over de lijn lopen kunnen nu proberen om tússen de lijnen te blijven. Als ze dat goed kunnen dan kunnen ze over een lijn proberen te lopen.
 • maak meerdere lijnen door de ruimte zodat de kinderen genoeg oefening krijgen
 • leg een Tootie, waar de kinderen overheen moeten stappen, op de lijn. Daarna moeten ze weer op de lijn verder blijven lopen. Door meerderen Tooties, tegen elkaar, op de lijn te leggen maak je de stap wat groter. Door meerdere Tooties, een stukje uit elkaar, op de lijn te leggen, laat je de kinderen vaker stappen. Je kunt de kinderen ook een paar kleine Tootietorens op de lijn laten bouwen zodat ze daar overheen kunnen stappen.
 • maak bochten en/of hoeken in de lijn
 • maak driehoeken, vierkanten en rechthoeken
 • laat de kinderen buiten over de lange voegen tussen de tegels lopen
 • buiten van de ene tegel op de andere stappen zonder de lijntjes aan te raken
 • bedenk een parcours buiten waarmee kinderen hun evenwicht kunnen oefenen
 • laat kinderen over de rand van de zandbak (als die er geschikt voor is) lopen
 • bedenk zelf nog meer evenwichtsspelletjes en stimuleer de kinderen ook vooral om dat zelf ook te gaan doen.